duminică, 23 septembrie 2012

Penitenciarul Doftana

Penitenciarul Doftana se gaseste in apropiere de Campina, în comuna Telega. A fost construit din ordinul Regelui Carol I in 1894 si dat în folosinta în 1897. 
Intre 1897 si 1935 sunt inchişi aici detinuti de drept comun.
In perioada 1935-1940, condamnatii politic (Richard Wurmbrand, Horia Sima, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu) dau faima inchisorii de cea mai grea închisoare politica.
Cutremurul din 22 octombrie 1940 fisureaza o parte dintre pereti.
Al doilea cutremur din 10 noiembrie al aceluiasi an darama acoperisul si cateva ziduri, soldandu-se cu morti şi raniti. Atunci moare Ilie Pintilie.
Este inchisa intre 1940 şi 1950.

Din 1950 devine monument istoric, numindu-se Muzeul Penitenciar Doftana.
In timpul „Epocii de Aur" este loc de perelinaj al comunistilor si cadru de festivitati pentru organizatiile de pionieri la inmanarea cravatei rosii si a depunerii juramantului.
Dupa 1989 intra in administrare locala, degradandu-se in proportie de 60-70%.
Inchisoarea a fost construita cu cinci aripi, fiecare avand propria curte interioara. Una dintre ele, numită zona H, a fost facuta pentru tortura, si aici erau incarcerati cei mai periculosi dintre toti detinutii. Daca in celelalte aripi existau paturi si mese, in zona H nu erau decat o teava metalica, de care erau legati oamenii in zeghe, si un butoi pentru necesitati in mijlocul celulei. 
In total, inchisoarea avea 365 de celule, de aceea se spunea „ziua şi celula“. Inghesuite intr‑un spatiu de doi pe doi metri, reci, intunecoase, incaperile aveau menirea de a dizolva din mintea celor inchisi orice urma de razvratire politica.


Un comentariu:

  1. cel putin sa fim multumiti ca avem acces gratuit in aceste locatii lasate in paragina de statul roman.
    felicitari

    RăspundețiȘtergere